Wat je wilt weten over

Familieopstelling

Wat is het?

Zien en ervaren in de familieopstelling hoe je onbewuste dynamiek vanuit je familiesysteem overneemt.

  • Krijg helder hoe de onbewuste familiedynamieken een belastende rol spelen.
  • Doorbreek niet helpende patronen.
  • Wordt je bewust van de oorsprong van storende dynamieken in je relatie.
  • Maak je los van lasten die alsmaar je leven verzwaren en niet van jou zijn.
  • Breng een blijvende verbetering aan in steeds terugkerende dynamieken.

Familieopstelling kan dit inzichtelijk maken en positieve verandering brengen. Dit komt omdat we werken met het onderbewuste van de leden van de familie.  Het onderbewuste zet deze patronen en dynamieken in werking. Terwijl je bewustzijn hier van af wil. Zo ontstaat er een strijd in jezelf.

Read more

impact
helen van het familie-systeem
Wanneer familieopstelling?
  • Als je een traumatische gebeurtenis niet hebt kunnen verwerking.
  • Als je ziet dat niet helpende patronen in je leven steeds terugkeren.
  • Als er in je familie veel dynamieken spelen die invloed hebben op je eigen relatie.
  • Als je het gevoel hebt vast te zitten in de emotionele manipulatie van familieleden.
  • Als je jouw ouders zaken verwijt of wrok voelt richting je opvoeding.
  • Als je na je scheiding problemen ervaart met je kinderen omdat je een nieuwe partner hebt. 
  • Als het verleden zich steeds blijft herhalen in het hier en nu, je niet verder komt in je leven.
  • Als je last hebt van bepaalde angsten.
  • Als je fysieke, chronische ongemakken  of ziektes ervaart.
  • Als je last hebt van verslavingen, zoals roken, seks, drugs, alcohol etc.
  • Als je ouders hebt met oorlogsverleden.
  • Als je relatieproblematiek hebt.
  • Als je problemen ervaart in een samengestelde gezin.
  • Als je werkproblemen hebt.
Hoe gaat het in zijn werk

In één oogopslag zien hoe de dynamiek binnen je familie is

Dat ervaar je tijdens een familieopstelling. Tijdens zo’n opstelling zit je met een groep personen in een kring in een ruimte. De opsteller of vragensteller wijst personen aan die de leden uit een familie representeren. Zij worden door de vraagsteller op een plek in de ruimte opgesteld. Zij gaan op een voetanker staan, dat is een matje wat op de grond ligt. De representant vertegenwoordigt dan de persoon uit de familie. Gek genoeg kan iedereen dit. Als iedereen staat, zie je direct hoe de onderlinge verhoudingen zijn. De moeder en vader staan bijvoorbeeld mijlenver uit elkaar. Of het kind staat tussen de ouders in en dient als buffer.  

Familieopstelling

Duur & Bijdrage

Op dit moment worden de familieopstellingen met 2 of 3 vragenstellers gehouden in een dagdeel. We plannen daarvoor vooraf een dagdeel die doorgaat wanneer we voldoende vragenstellers hebben.

Een opstelling duurt meestal 1 uur per vraag.

Jouw bijdrage als vragensteller is €95,- en representant €10,-

Kwaliteit

Voor de familieopstelling werk ik samen met mijn partner Jules van Beek. Je wordt dus door ons beiden begeleid.

Wij werken met de methode zoals deze ontwikkeld is door psychoanalyticus Bert Hellinger (1925 – 2019). Wij zijn opgeleid door Pierre Rooymans van de Smederij in Soerendonk.

Wil je vooraf overleggen over de vraag dan kun je contact met ons opnemen.

Na de opstelling zorgen we voor nazorg mochten er vragen of problemen zich voordoen.

Data & Opgave

9 december en 17 december, 2023 van 13:00 tot 17:00u. 3 opstellingen (nog ruimte voor vraagstellers)

Plaats: Broekerstraat 22 Leende.

Ga hier naar contactpagina om je op te geven

Jules van Beek

Mensen gaan met zachtere blik naar familie kijken

De dynamiek die speelt aankijken

“Soms is de realiteit aanvaarden erg pijnlijk en zwaar. Wegkijken voelt dan gemakkelijker.” zegt Jules van Beek. ” Maar de realiteit van je familiesysteem onder ogen zien, hoe hard die ook is, kan voor de grootste opluchting en ruimte zorgen. De kunst is om ‘ja’ te zeggen tegen wat er is en te erkennen dat het zo is gegaan ( of gaat) om er vervolgens  van los te komen.”

“De familiedynamieken die spelen staan qua impact op een mensenleven boven de eigen thema’s die we bijvoorbeeld in ons Human Design vinden. Deze kunnen ons behoorlijk saboteren in het expressie geven van wie we werkelijk zijn.”

Van zien naar snappen

Hoewel opstellingen steeds serieuzer worden genomen, hangt er nog steeds een mystieke sfeer omheen. Om de sfeer te demystitifyceren is Salomo Scholtens van de Rijksuniversiteit Groningen er onderzoek naar gaan doen. 

Ze zag dat de methode werkte maar wilde ‘m doorgronden. In 9 van de 12 studies die ze heeft onderzocht lieten mensen een significante verbetering zien van hun klachten. 

Familieopstellingen lijken een positief effect te hebben op het vertrouwen dat je hebt in je eigen mogelijkheden. De methode vergroot ook het gevoel ergens bij te horen. En mensen kunnen zich na een familieopstelling beter in familieleden verplaatsen. Ze gaan met een bredere en zachtere blik naar familieleden kijken.In plaats van te focussen op wat vader allemaal verkeerd heeft gedaan, zien ze scherper dat hij ook maar een kind is van en gevormd is door zijn ouders.

Door een familieopstelling krijgen ze grip op wat er onder de oppervlakte speelt. Door de situatie letterlijk voor zich te zien, snappen ze beter waarom ze zich zo voelen. 

Ervaringen van anderen

Rian

"Nadat mijn moeder op jonge leeftijd overleed, nam ik al snel de zorg voor mijn jongste broer op me. Omdat deze zijn leven nooit echt goed op de rit heeft gekregen door psychiatrische problemen, ben ik me compleet verantwoordelijk voor hem gaan voelen. Dit ging steeds meer schuren. Ik ben namelijk niet zijn moeder, maar zijn zus! Door het doen van een familieopstelling kreeg ik feilloos inzicht in mijn familiesysteem en hoe ik in feite de plek van mijn moeder heb ingenomen toen zij wegviel. Het lukt me nu veel beter weer de rol van zus op me te nemen en zijn verantwoordelijkheden bij hem te laten. Een bevrijding voor iedereen!

Marion

"Sinds mijn studententijd heb ik last van hypochondrie. Bij elk pijntje ga ik van het ergste uit. In een familieopstelling zag ik opeens dat mijn angst wortelt in de familie van mijn moeder. Mijn moeder werd vernoemt naar haar overleden zus en kreeg als stille levensopdracht mee dat zij niet ziek mocht worden - mijn oma mocht immers niet nog een kind verliezen. Mijn moeder was altijd obsessief met haar gezondheid bezig. Daaronder voelde ik een angst voor ziektes, die ik heb overgenomen. In de familieopstelling zag ik opeens hoe de dood van het overleden zusje doorwerkte in mijn moeder en vervolgens in mij. Nu ik weet waar mijn angst vandaan komt, kan ik beter relativeren als ik mezelf ziektes loop aan te praten. Ik blijf er dan niet in hangen, maar kan het loslaten."

Scroll naar boven