Familieopstelling

  • Krijg helder hoe de onbewuste familiedynamieken een belastende rol spelen.
  • Doorbreek niet helpende patronen.
  • Word je bewust van de oorsprong van storende dynamieken in je relatie.
  • Maak je los van lasten die alsmaar je leven verzwaren en niet van jou zijn.
  • Breng een blijvende verbetering aan in steeds terugkerende problematieken.

Familieopstelling kan dit inzichtelijk maken en positieve verandering brengen. Dit komt omdat we werken met het onderbewuste van de leden van de familie.  Het onderbewuste zet deze patronen en dynamieken in werking. Terwijl je bewustzijn hier van af wil. Zo ontstaat er een strijd in jezelf.  

Om uit die innerlijke strijd te komen kunnen we in een familieopstelling kijken wat er niet klopt in de rol die jij  inneemt ten opzichte van je familie.

We hebben allemaal een familie van herkomst, een vader en een moeder en soms broers en zussen. Hoe het contact tussen iedereen ook mag zijn, deze familie van herkomst staat vast.  Evenals de met deze familie verbonden voorouders. (opa,s oma’s etc).

Het familiesysteem kent een aantal basisprincipes. Als iemand zich daar niet aan houdt kan dit het leven en het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. Dit kan leiden tot problemen in de relatie, in het nieuwe gezin, angsten, burn-out, boosheid of zelfs lichamelijke klachten.

Het familiesysteem is dan verstoord omdat deze persoon zich vaak onbewust niet aan deze basisprincipes houdt. Je hebt dit meestal niet in de gaten en het leven sleept zich verder en je haalt niet met beste uit jezelf. Deze dynamieken uit het systeem steken telkens een spaak tussen de wielen tijdens je leven.

Iedereen in de familie heeft namelijk zijn vaste plek. Als jij bijvoorbeeld oordelen hebt over je moeder, dan ga je onbewust op de plek van je oma staan. Dat heeft tot gevolg dat je daarmee haar problematiek op je neemt. Deze problematiek kun jij nooit oplossen omdat dit niet jouw problematiek is. Het blijft je dan onnodig je leven belasten en verzwaren.

Afhankelijk van de plek waar jij staat in het familiesysteem kunnen gebeurtenissen uit het verleden (zoals wereldoorlogen, verlies van een dierbare, hongerwinter etc.) een behoorlijke impact hebben. Hoe goed je ook je best doet en hoeveel hulp je ook hebt, het lukt je niet om je van dit patroon te bevrijden om de eenvoudige reden dat dit NIET jouw probleem is. Het is van een familielid.

Tijdens een familieopstelling wordt dit inzichtelijk. De begeleider kan met de juiste interventies het systeem weer in balans brengen en je op de juiste plek zetten. Hierdoor word je bevrijd van deze ballast.

Het wordt duidelijk waarin je onbewust gevangen zit. Je ziet op welke plek in je familie je hoort te staan. Je kunt loslaten wat niet bij jou hoort en dit teruggeven aan het familielid waar dit van is.

Voor de familieopstelling werk ik samen met mijn partner Jules van Beek. 

Wij werken met de methode zoals deze ontwikkeld is door psychoanalyticus Bert Hellinger (1925). Wij zijn opgeleid door Pierre Rooymans van de Smederij in Soerendonk.

Bijdrage: vragensteller €95,- en representant €10,-

Donderdag 21 september, 2023 van 13:30 tot 17:00u.

Zondag 24 september, 2023 van 13:00 tot 17:00u.

Scroll naar boven